Var inte rädd för att ta med hunden på tågresan. Har du en hund som en van vid olika miljöer är det ett smidigt sätt att resa. Tågbolagen har speciella vagnar där husdjur är tillåtna. Vanligen får du ta med dig två hundar på din biljett. En förutsättning är att du har dem på golvet nedanför dig och inte uppe på sätet. Behöver du större plats, till exempel om du har en stor hund, kan du köpa en extra biljett för att få två platser bredvid varandra. Tänk dock på att även katter och andra djur kan resa i samma vagn.

Planera din resa

Det är viktigt att du planerar din resa så att den blir så bra som möjligt. Se till att hunden har ätit, druckit och är ordentligt rastad innan ni kliver på tåget. En hund som har fått springa av sig kan slappna av vid dina fötter och kanske till och med sova sig igenom hela resan. Om tågresan är lång bör du se till att få en paus mitt på så att hunden kan kissa. Ta med vatten och något hunden kan äta, men tänk på att hundar kan bli fulla av julbaket och bli sjuka när degen jäser i magen.

Hjälp stressade eller aggressiva hundar

Blir din hund lätt stressad kan du hjälpa den genom att stryka den lugnt över bringan och ge den hundgodis att tugga på, eftersom det har en lugnande effekt. En mindre hund som är orolig eller aggressiv reser helst i en liten transportbur. Där kan den känna sig trygg och väggarna på sidorna skärmar av från intryck som kan oroa. Om du har en större hund med liknande problem bör du dock överväga ett annat sätt att resa på. För de flesta hundar går tågresan bra och en hund som är lugn och van vid att vistas på trånga platser bland mycket folk kommer att klara resan galant.