Att syssla med hundträning är inte bara praktiskt för att få en lydig hund, utan stärker även banden mellan dig och din vovve. De flesta hundar tycker dessutom att hundträning är någonting väldigt roligt, i alla fall om du utövar den på rätt sätt och gör den till en lek. Det finns mycket information att hämta om hundträning på internet, men även via tv-program, magasin, böcker och framför allt kurser som du kan gå. Att anmäla sig till en kurs i hundträning kan vara något av det första du gör när du köpt hund, men det är aldrig för sent och även äldre hundar kan tränas med rätt tekniker.

Träna hemma eller gå en kurs

Det finns många goda skäl till varför du skulle vilja ta med din hund till en hundträningskurs! Låt oss säga att du kommer hem och din lilla valp har blött ner din nya soffa; hur mycket du än älskar din hund är detta ingenting man vill vara med om. Med rätt teknik kan du däremot lära din hund att bli hundra procent rumsren. Det finns mängder av tips att få genom att sökaiStock_000076420309_Small på internet, men du kan även gå en hel kurs om du vill lära dig alla nödvändiga tekniker du behöver för att uppfostra din hund. Kom ihåg att din vovve ser dig som sin ledare i flocken, och den mår bra av att veta vilka regler som råder. En hund utan regler eller uppfostran mår inte bra, då den naturliga rangordningen i flocken går förlorad. Väljer du att gå en kurs har du även möjlighet att skaffa nya vänner som du kan träna tillsammans med och utbyta erfarenheter och tips med.

Var konsekvent med din hund

Det absolut bästa tipset när du ska träna din hund är att vara konsekvent. Detta innebär att alltid göra samma sak vid en viss situation och lära hunden att ett visst beteende alltid får samma konsekvens. Detta är någonting som en känd hund- och tv-profil i blåsväder, Cesar Millan, lär ut i sitt tv-program “Mannen som talar med hundar”. Låt oss säga att du vill lära din hund att sitta. Varje gång du i början säger “sitt” och din hund sätter sig kan du ge den en godisbit. Gör du detta varje gång ett visst antal gånger kommer hunden snabbare att lära sig att sitta än om du gör det ibland och ibland inte. Ytterligare ett tips är att endast jobba med belöningar och aldrig med bestraffningar. Hur frustrerad du än blir över din hunds framsteg, eller brist på framsteg, bör du alltid ta hand om din hund på ett kärleksfullt sätt och endast höja rösten om den visar ett oacceptabelt beteende såsom att till exempel skälla högt på förbipasserande människor på gatan.