Allt fler upptäcker glädjen och utbytet man får med en hund i familjen. Många vittnar om att sällskapet och närheten gör gott, och även flertalet forskningsstudier visar att det händer något inom människan vid kontakt med hundar och andra djur. Både den mentala och den fysiska kontakten påverkar. Går man i planerna att skaffa hund så behöver man dock tänka på några saker. Man bör ta hänsyn till om en hund passar i livspusslet och dessutom ska man hitta rätt typ av hund.

 

Först och främst behöver man gå igenom några frågeställningar. Vad är syftet med att köpa en hund? Kommer intresset hålla i sig? Har jag tid, engagemang och ekonomiska förutsättningar för att hundägandet ska fungera? Vad vill jag göra med min hund, eller snarare vilka intressen har jag och hur mycket tid vill jag lägga på att låta hundens behov och intressen bli uppfyllda?

Border Collie (2 years old)

 

När man har svaret på ovanstående frågor så kommer nästa beslut. Vilken hundtyp eller ras passar mig? Valp eller vuxen hund? Svenska Kennelklubben är Sveriges största organisation som verkar för hundar och hundägare. På hemsidan kan man läsa om olika hundraser och rasgrupper för att få en uppfattning om vilka raser som passar just sin egen livsstil och intressen – och vilka som inte gör det. Man kan sedan fördjupa sig mer genom att läsa på rasklubbarnas hemsidor och kontakta uppfödare och andra erfarna inom rasen. Prata gärna med många olika människor för att få en bred uppfattning!

 

Det finns flera hundra raser att välja mellan. Några är avlade för att arbeta hårt flera timmar om dagen med specifika arbetsuppgifter. Det kan handla om att valla eller vakta boskapsdjur, spåra, dra släde, vakta hemmet eller jaga. Andra är avlade som sällskapshundar. De kräver mindre motion och mentala arbetsuppgifter varje dag för att må bra och vara harmoniska individer. Vill man mest mysa i soffan, leka någon gång ibland och ta lättare promenader varje dag så ska man definitivt inte skaffa en arbetande hund. Det kommer både hund och hundägare må dåligt av i längden.

 

Inför hundköpet förbereder man sig sedan genom att läsa på om hundar och livet med hund, ordna med tillbehör som hunden behöver (mat, matskål, koppel och halsband, plats att vila på, hundbur till bilen, leksaker, försäkring etc) och bokar in eventuella hundkurser (finns hos både privata aktörer och Svenska Brukshundklubben) för att ha kul och lära sig mer tillsammans med sin hund.