Folk flyger allt mer och många väljer att ta med sig sina husdjur på resorna. Den främsta anledningen till att husdjuren följer med är att det har blivit vanligare att ha bostäder utomlands. Om man bor en del av året i ett annat land vill man gärna att husdjuren är med. Det är möjligt att ta med djur på flyget men det kräver ofta lite mer planering än vad många tror. Det vanligaste djuret att ta med sig på flyget är hund. Hundar är känsliga djur och därför kan man behöva några tips inför resan.

Viktigt att förbereda sig väl

Det första och viktigaste man bör göra när man ska flyga med sin hund är att gå in på flygbolagens hemsidor och läsa vilka regler som gäller. Olika flygbolag brukar nämligen ha olika villkor och därför är det viktigt att hitta ett bolag som passar ens behov. Om man reser i jobbet kan det ibland vara svårt att planera sina resor själv; därför kan det löna sig att kika närmare på egenanställning för att få ett friare yrkesliv. Man bör även ta reda på vilka importregler som gäller i landet man åker till. Inom EU ska varje resande hund ha ett husdjurspass utfärdat av en veterinär. I vissa länder, som till exempel Australien, blir alla husdjur placerade i en minst 10 dagar lång karantän innan de får gå in i landet. Antalet husdjur som får åka med på ett flygplan är ofta begränsat. På vissa flygningar kan det röra sig om endast fyra katter eller hundar per plan. Därför bör man boka sin resa i god tid.Woman Traveling With Her Pet

allt fler tar med hunden på flyget och oavsett om den flyger i kabinen eller bagageutrymmet brukar de flesta flygbolag kräva att hunden hålls i en hundbur. Flygbolagen har olika maxmått på hur stora hundburarna får vara men buren måste ändå alltid uppfylla den internationella lufttransportorganisationen IATA:s minimikrav. Hunden ska kunna sitta och stå i buren utan att huvud eller öron rör vid burens tak. Hunden ska dessutom kunna ligga i naturlig ställning i buren. Små hundar kan få åka med som handbagage men större hundar måste åka i bagageutrymmet. Om hunden är ovan med burar lönar det sig att vänja den med buren innan resan. Kom även ihåg att många länder har speciella krav beträffande burarna. Burar i trä och andra naturmaterial är inte att rekommendera. Huvudansvaret för hunden bärs alltid av hundens ägare. Med noggranna förberedelser gör du resan lättare och bekvämare för hunden, personalen och dig själv.