När det kommer till att köpa hund så finns det mängder av saker att tänka på och en hel del fallgropar som man inte vill hamna i. Här kommer några bra tips att tänka på när man ska köpa hund och hur man hittar en seriös hunduppfödare.

 

När man funderat ut vilken hundras man är intresserad av så kan man börja söka efter uppfödare. Det finns många olika uppfödare med olika målsättningar med sin avel. Det man först och främst bör kontrollera är att uppfödaren är ansluten till SKK, Svenska Kennelklubben. Det är lite av en garantistämpel på att uppfödaren följer de lagar, regler och föreskrifter som finns för hundhållning och hundavel. Förhållningsreglerna gäller både svensk lagstiftning och Svenska Kennelklubbens riktlinjer. Dessa är till för att skydda föräldradjuren, valparna, dig som köpare och rasaveln. Många raser kämpar med olika typer av hälsoproblem och då är det viktigt att man väljer en seriös uppfödare som ser till både rasens och individernas välbefinnande och jobbar för att få bort hälsoproblemen som råder. Men även om uppfödaren är ansluten till SKK så bör man vara noggrann.

Golden Retriever

 

Oavsett hur man tänker kring val av uppfödare så bör man göra allt för att undvika smuggelhundar. De har ofta falska papper både på stamtavla och hälsokontroller samt vaccinationer och många gånger kan de bära på dolda smittor. Jordbruksverket informerar på sin sida om just smuggelhundar och riskerna kring dessa. Se alltid till att du får komma hem till uppfödaren och hälsa på valparna i sin uppväxtmiljö samt att du får träffa åtminstone tiken. Köp aldrig en valp på en parkeringsplats och gå heller aldrig med på att du får valpen levererad hem till dörren utan att ha varit hos uppfödaren innan!

 

Ta aldrig första bästa lediga kull med hundvalpar när du ska köpa hund, inte ens hos en känd uppfödare. Välj istället ut flera uppfödare och lär känna dem och deras uppfödning genom att läsa på eventuell hemsida, prata direkt med uppfödaren, besöka dem, läsa på olika forum om rasen och prata med tidigare valpköpare för att få en bild av hur just den uppfödarens avelsarbete fungerar. Det är viktigt med friska hundar flera led bakåt i stamtavlan men det är även viktigt att personkemin stämmer. Vill du ha kontakt under hela hundens liv och kunna få stöd och hjälp vid uppkomna frågor är det viktigt att uppfödaren har samma tankar kring detta. Fråga om allt du undrar!