Din hund behöver vårda sin päls och klarar inte alltid av att göra det själv, utan den kommer behöva din hjälp för att det ska bli riktigt bra. Det finns en mängd olika råd som kan vara bra att ta till sig när det gäller din hund. Det har stor betydelse av skötseln om din hunds päls är kort- eller långhårig över hur pälsen ska skötas. Rent generellt behöver en långhårig hund mer pälsvård än en korthårig. Se till att bada din hund och tvätta hundens päls. Schampot bör vara ett milt parfymerat schampo eller helst parfymfritt som är mest skonsam för hunden. Ett starkt parfymerat schampo kan irritera skinnet och orsaka olika allergier eller hudirritation. En mindre hund med lite längre päls kan du med fördel föna pälsen på så att den torkar snabbare och blir fluffigare.

Rätt redskap

Dog grooming a poodle, he is getting a bath

Det finns olika typer av borstar när du ska borsta din hund. En korthårig- eller strävhårig hund behöver en borste som har täta strån för att den inte ska gå så djupt och riva i skinnet. Har hunden underull så ska du se till att ha en borste som ser ut som en karda som kan ta bort ullen. Den långhåriga pälsen kräver en borste som är lite glesare och som kan samla upp allt hår. Pudeln har en speciell typ av päls som aldrig slutar att växa. Det innebär att den måste klippas och den fäller inte päls som andra hundar. Det hår som växer inuti öronen måste noppas bort för att hunden inte ska bli för tätt i öronen och orsaka inflammationer.

Anpassa hemmet
Förutom att pälsen ska skötas så bör klorna klippas och hållas efter. Det kan även vara en bra ide att anpassa hemmet för din hund. Att ställa fram en stol som hunden kan hoppa upp på och se ut genom något fönster brukar vara populärt. Det finns även en del hundägare som satt in ett extra fönster som blir hundens eget att se ut genom. Det finns
billiga och bra fönster som passar utmärkt till ändamålet.