Fido och Karo må vara de klassiska hundnamnen, men i topp på hundarnas namnlista ligger idag Molly och Sigge. Att välja namn till den nya familjemedlemmen är inte så enkelt. Namnet ska inte bara passa individen, det är också något man måste räkna med att få ropa otaliga gånger på hundkurser, i trädgården och på skogspromenaden. Det syns också på topplistan att det är de korta namnen som är mest populära, ofta tvåstaviga som Bella, Doris, Ludde och Bamse. Det viktigaste är förstås att det är ett namn du tycker om.

Hunden visar kommande trender

Ofta vågar vi lite mer när vi namnger våra djur än när våra barn får sina namn. De namn som är lite för tantiga och gubbiga, kanske för galna eller ovanliga, törs vi ge våra hundar. Efter några år har vi inte bara vant oss vid namnet, utan hunnit bli riktigt förjusta i det. För inte så många år sedan var det till exempel bara äldre damer och hundar som hette Svea. Numera är det ett populärt flicknamn. Och visst är det något speciellt med barn och hundar? I en vacker bildserie om små barn och stora hundar ser vi kärleken mellan stor och liten, hund och människa. Kanske heter de båda Charlie?

Populära hundnamn i andra länder

Man skulle kunna tro att hundnamn är något som skiljer sig åt mellan länder, men om man tittar på topplistorna i engelskspråkiga länder är de mest populära namnen överraskande ofta samma namn som våra svenska hundar har. Det är Bella, Daisy, Molly, Charlie och Max där också. Kanske är vi inte så fantasifulla och unika i våra namnval som vi ibland tror. Vad heter då de franska hundarna? Charly ligger först på fjortonde plats och i topp hittar vi fler bekanta namn, som till exempel Max och Lucky, Bella och Maya. Alla har gemensamt att det är namn som är enkla att ropa högt i skogen.