Hunden är människans bästa vän och det är enkelt att förstå varför. I Sverige har vi en bra relation till våra hundar och investerar både tid och kärlek i våra fyrbenta vänner. Vet du vilken hundras som är den absolut populäraste i Sverige? Det kan vara svårt att veta och oftast går det nationella och internationella trender som påverkar försäljning och avel över hela världen. Dock finns det några hundar som ständigt får en topplacering. Labrador retriever populärast och har varit det under en längre period, både i Sverige och utomlands.

Raserna skiljer sig åt

Chihuahua_lores1Populariteten skiljer sig mellan länder men även lokalt. Om man tittar på platser som Borås eller Arjeplog ser man snabbt att Boråsarna föredrar schäfer medan Arjeplog-borna hellre har en jämthund i hemmet. Arjeplog är dock inte enda platsen där jämthunden går hem, statistik från Jordbruksverket och Svenska kennelklubben visar att hundrasen aldrig varit mer populär och att den sakta men säkert på knappar in på Labradoren. Med endast ett hundratal registreringar kommer jämthunden därmed norpa platsen som Sveriges mest populära hundras. Vilka är då de andra hundraserna som ligger på topp om svenskarna får välja? Efter labrador retriever och jämthund hittar vi ännu en retriever-hund: golden retriever. Efter det följer tysk schäferhund, chihuahua (långhårig), shetland sheepdog och cocker spaniel. De tre sista hundraserna som lyckas komma in på den svenska top 10-listan är cavalier king charles spaniel, border collie och ännu en liten chihuahua, denna gång av den korthåriga sorten.

Populära hundnamn i Sverige

När det kommer till populära hundnamn är förändringarna desto större. Man kan generellt säga att hundrasernas popularitet inte förändras särskilt från år till år men detsamma går inte att säga om namnen. Oftast går hundnamn ihop med rådande trender, kändisar eller populära filmer och serier. Molly och Sigge hamnar både på en topplacering och det är svårt att inte undra om det har något att göra med de stora framgångarna som Alex o Sigge har haft med sin podcast under de senaste åren. Andra populära namn på honor är Bella, Wilma, Doris och Alice. På hanarnas sida är det desto mer populärt att heta Charlie, Ludde, Bamse eller Hugo. Kan du relatera namnen till populära filmer eller artister som varit aktuella under de senaste åren? Har du själv en hund som du inte riktigt vet vad du ska döpa den till? Då kanske några namn från filmvärlden kan inspirera: Mufasa, Scooby, Asterix, Yoda eller Nemo.