Många hundraser har gemensamt att de kan tränas och användas för diverse arbeten och uppgifter – det är detta syfte hunden först domesticerades för tusentals år sedan. Men vissa raser har utvecklats för vissa syften, och border colliens höga intelligens gör Border collie smartaste rasen i hundvärlden. Avlad för arbete och fårvallning, men idag även bra som socialt sällskap – border collien är populär bland hundälskare, och med god anledning. Andra smarta raser som toppar listan är pudel, schäfer, golden retriever och dobermann. Det de alla har gemensamt är att de snabbt lär sig nya kommandon och samarbetar väl med människor.

Energiska och lojala arbetare

DobermannBorder collien är outtröttlig och den kräver att få arbeta och lära och samarbeta med sin människa dagligen för att må bra. Men dess höga intelligens och instinktiva fallenhet för samarbete gör den också till en väldigt tillgiven och lojal hund, som gärna kryper ihop vid sin människas sänggavel och håller familjen sällskap om natten. Att se en border collie valla får och annan boskap är verkligen en syn – deras stränga blick är något som utvecklats under flera generationer och är något som gör denna ras så oerhört duktig på sitt jobb. En ras som kanske är mindre väntad att knipa andraplatsen på listan av smartaste raser är pudeln, då den har något av ett rykte om sig att bara vara en knähund, oavsett storlek. Men trots sitt ofta ompysslade yttre är pudeln allt annat än dum. Den avlades från början fram som jakthund, lämpad för att hämta fällda fåglar i vattnet. Det är ingen slump att pudlar ofta använts som cirkushundar – deras höga intelligens gör dem lätta att träna.

Flera sidor hos flera raser

Pudeln är utöver sina medfödda talanger och behov av mental stimulans en väldigt gosig sällskapshund, vilket är det den kanske är mest känd för. En av de populäraste raserna världen över, som även ligger på tredjeplats på listan, är schäfern, en brukshund som använts till allt från vallning till vakt och sällskap genom tiderna tack vare sin läraktiga personlighet. Denna robusta hund är vänlig och trogen och vaktar sin familj med ett vaksamt öga, men uttrycker även sin kärlek lika gärna genom pussar och kel. Golden retriever är känd för att vara lugn och mjuk i sättet, vilket gör den minst lika populär som schäfern i hela världen, denna ras som avlades fram för jakt men som nu även fyller sin roll bra som sällskapshund. På femteplats är dobermann pinscher, en hund med ett kanske lite sämre rykte. Med sin slanka kropp och ibland hotfulla utseende kan den se hotfull ut, och med rätta – den avlades ursprungligen fram som vakthund. Men en lugn, lycklig dobermann är en underbar familjehund, med stort hjärta och varm personlighet, vars vaktinstinkter gör den till en kärleksfull beskyddare av sin familj. Precis som alla raser så går den perfekta relationen mellan hund och människa ut på en sak; Matte och hund räddar varandra.